web analytics

5 érdekes tény a Bánó Birtokról

Esküvői Helyszín
A Balatonhoz közel, Somogy dombjai között fekszik Felsőmocsolád, ahol a Bánó Birtok kastélyépületét látva mintha a múlt elevenedett volna meg. Az értékmentés céljából visszavásárolt és felújított családi kastély ma már újra régi pompájában tündököl és álomesküvők, céges rendezvények autentikus helyszíneként áll a vendégek rendelkezésére. Esküvői Helyszín

Ez a kastély más, mint a többi, mert minden darabján érezni a törődést és a szeretetet.

Íme 5 érdekes tény a Kastély múltjából és jelenéből:

200 éves múlt

A Bánó Birtok a Bánó-Kacskovics család birtokában állt már a XIX. század eleje óta. A kastély építését Kacskovics Mihály, az Eszterházy család ügyvédje kezdte el, akinek a családi legenda szerint az 1800-as évek elején maga Eszterházy Pál ajánlotta föl, hogy kiküldi saját építészét a tervek elkészítéséhez. A kastély 1810-14 között épült fel, az építkezéshez Csehországból hozták a kőműveseket. Az első ütemet további bővítések követték a XIX. és XX. század során, ekkor épült meg többek között a gyönyörű freskókkal díszített kápolna, a pipázó és a kőbalkonos szalon. A mesterek munkájának minőségét az is dicséri, hogy a kétszáz évvel ezelőtti tetőszerkezet gerendái még mindig a helyükön vannak.

Családi örökség

1949-ben az államosítás során a Bánó Birtok a hozzá hasonló épületek sorsára jutott: a családnak el kellett hagynia otthonát, az épület többek között iskolaként, varrodaként, óvodaként, TSZ irodaként működött tovább a következő évtizedekben.

A fordulat 1997-ben érkezett el, amikor a család egyik leszármazottja, Bánó Sándor visszavásárolta a Kastély egyik részét, majd 2002-ben az egész épület és annak környezete is visszakerült az eredeti tulajdonosokhoz. Ekkor kezdődtek el a Kastély és kertjének felújítási munkái.

A tulajdonosok mindenben arra törekedtek, hogy kívül és belül is korhűen megőrizzék, és újra felidézzék az eredeti állapotokat, a szobák festésétől kezdve a berendezési tárgyakon át a rózsakertig.

Többhektáros kastélykert

A felújítási munkálatok során nagy gondot fordítottak a kastélyt övező 3 hektáros park rendbetételére is: a gondozott pázsittal díszített kert ma már újra árnyas fáknak, pompázatos virágszigeteknek ad otthont. Sőt, saját veteményes- és fűszerkertnek is helyet ad, az ott termett alapanyagokat a Birtok saját konyhája is felhasználja.

A kastélypark gyöngyszeme a helyreállított félhektáros halastó, amelyet a környék patakjai látnak el folyamatosan friss vízzel és a telepítéseknek köszönhetően igen gazdag a halállománya. Pontyok, csukák, termetes amurok és keszegfélék várják kihívóikat egészen a fagyok beálltáig.

A 400 éves hárs legendája

A kastélypark melletti erdőben él egy 400 éves hárs, amely 2011-ben az Év Fája lett, 2012-ben pedig a szavazatok elsöprő többségét megszerezve elnyerte az Európa Év Fája címet is. A legenda szerint a fa törzse befogadta a környéket védelmező garabonciást, göcsörtös kérgének emberarca lett, törzsének oldalán pedig megjelent a három segítő, a foltos kutya, a fekete kos és a kígyó arca is, melyek ma is láthatók.

Álomesküvők, céges rendezvények – Esküvői helyszín

A Bánó Birtok esküvői helyszín a vidéki romantika, a bájos elegancia és a hamisítatlan rusztikus vintage hangulat semmihez nem fogható keverékét nyújtja az ifjú párok számára. E különleges hangulatú környezetben egyházi és polgári szertartások megrendezésére egyaránt lehetőség van, a Kastély mesterszakácsa a hagyományos ízeken alapuló modern konyha remekeit varázsolja a vendégek asztalára. A mai trendeknek megfelelően a Birtokon akár a teljes vendégsereg elszállásolása is megoldható.

A Kastély és környezete cégek számára is ideális rendezvényhelyszín, ha a nagyvárosi nyüzsgéstől távol, meghitt, nyugodt, mégis reprezentatív környezetben szeretnék fogadni üzleti partnereiket, kollégáikat. A Bánó Birtok exkluzívan áll rendelkezésre kisebb konferenciák, termékbemutatók, VIP rendezvények, partnertalálkozók, szakmai workshopok, tréningek és csapatépítő rendezvények számára.