web analytics

22 esküvői babona / szokás / hiedelem

Összetartozást jelképező ceremónia ötletek

Mindig 3-mas felosztású: 1. menyasszony jelképe, 2. vőlegény jelképe, 3. közös életük jelképe

 • Gyertya ceremónia
  két kisebb gyertyával meggyújtjátok közösen a harmadikat (később minden házassági évfordulón meggyújthatjátok)
 • Homok ceremónia
  két különböző színű homok homokórába / képkeretbe / üvegbe öntése
 • Közös faültetés / növényültetés
  két cserép földdel a harmadikba ültetése közösen
 • Bor ceremónia
  két különböző bor harmadik pohárba öntése közösen
 • Kötelék ceremónia
  két színes kötél a harmadik köré fonása közösen
 • Csomó ceremónia
  két kötél összecsomózása közösen
 • Fűszer ceremónia
  két különböző fűszer egymásba öntése
 • Folyadék ceremónia
  két különböző színű folyadék egymásba öntése – új szín jön létre

 1. Rozmaring – a hűség jelképe – a pár mindkét tagjának viselnie kell a Nagy napon
 2. Valami régi legyen a menyasszonynál, mert ez jelképezi az eddig hajadon életét
 3. Valami új is legyen a menyasszonynál, mert ez jelképezi az ifjú pár szerencsés jövőjét
 4. Valami kék is legyen a menyasszonynál, mert ez jelképezi a hűséget a házasságban
 5. Karikagyűrű – az egymáshoz tartozás jelképe. Ha a szertartáson a gyűrűfelhúzása akadály nélkül megy, akkor a férfi lesz az úr a házasságban, azonban ha az ujjpercnél elakad, akkor a feleség „lesz otthon az úr”
 6. Menyasszonyi ruha – a menyasszony nem varrhatja magának a ruháját, mert szerencsétlenséget hoz. A fehér ruha viselése az esküvőn szerencsét hoz, azonban a kiegészítőkkel teljes díszben nem próbálhatja fel a Nagy nap előtt, mert balszerencse éri. Továbbá a babona szerint a vőlegény nem láthatja meg a menyasszonyi ruhát, csak a szertartás kezdetekor, mert ez szintén balszerencsét hoz. A ruha színe a fehér, ami a tisztaságot, az életet, fényt jelképezi. Nem írott szabály, ettől el lehet térni (akár csak egy apró kiegészítő színnel is)
 7. Menyasszony cipője – a hiedelem szerint el kell benne rejteni egy ezüst érmét, hogy a pár gazdagon élhessen. Az este folyamán az asztal alá bebújva valaki ellopja a cipőt, amit a vőlegény csak úgy válthat ki, ha iszik belőle, vagy egyéb meghatározott feladatot teljesít.
 8. Rózsasziromszórás – az oltárhoz vezető útra szórják, hogy elegyengessék a házasság rögös útját. A friss házasokra szórva szintén termékenység jelkép
 9. Előző menyasszony – A szertartás előtt a pár nem láthat meg más menyasszonyt, mert szerencsétlenséget hoz, ezért „forgalmas napokon„ célszerű háttal várakozni a házasságkötő terem előtt.
  Rizsszórás – a friss házasokra szórva szintén termékenység jelkép
 10. Menyasszonyi csokor (a boldogság jelképe) a csokor a menyasszonyé, de a vőlegénynek is kell ugyanabból a virágból kitűző, így lesz teljes a boldogság a házasságban.
 11. Csokordobás – mára már dobócsokrot készíttetnek a legtöbben, így némiképp már elvesztette varázsát, de egy esküvőnél sem maradhat el. A menyasszony háttal áll a hajadon lány csapat előtt, majd eldobja a csokrot. Aki elkapja, ő megy először férjhez.
 12. Harisnyakötő eldobása – a vőlegény által, a nőtlen férfiak csoportjába dobva kiderül, hogy ki nősül meg leghamarabb közülük
 13. Koszorútánc – a násznép hajadon lányai által alkotott körben az örömanya, a menyasszony fátylával a kezében körbe jár, majd annak a lánynak a fejére helyezi, aki szerinte elsőként megy férjhez.
 14. Farönk fűrészelés – ha a pár közös erővel ketté tud fűrészelni egy rönköt, akkor később minden akadályt le tudnak küzdeni együtt
 15. Tányértörés / Porcelántörés – két funkciója van: a nagy zaj távol tartja a gonosz szellemeket és elűzi a szegénységet is
 16. Konzerves dobozok – a menyasszonykocsi hátuljára kötve nagy ricsajt csapva elűzi a gonosz szellemeket és a szegénységet
 17. Menyasszonyrablás – a násznép férfi tagjai megkísérlik elrabolni a menyasszonyt az este folyamán, amit a vőlegénynek meg kell akadályozni. Ha ez nem sikerül, akkor különböző próbatételek / feladatok teljesítése árán kaphatja vissza újdonsült feleségét.
 18. Menyasszonytorta – szerencsehozó és termékenység szimbólum – minél nagyobb és díszesebb, annál több gyermekáldás lesz a házasságban. Az összetartozást szimbolizálja a közös felvágás, az elfogadást pedig, ha egymást megetetitek vele. Azonban vigyázz, mert akinek a keze felül van a tortavágás során, ő „hordja majd a nadrágot” otthon.
 19. Menyasszonytánc – még éjfél előtt a fehér ruhában történik – ez jelképezi a menyasszony korábbi hajadon mivoltát. Ekkor a vőfély nagy zajt csapva egy lábost ütve kiabálja „Eladó a menyasszony!”. Az táncolhat a menyasszonnyal, aki pénzt dob a fazékba, vagy nászajándékot hoz az ifjú párnak. A sor végén a vőlegény földhöz vág egy tányért és véget vet a táncnak, felkapja a menyasszonyt és kiszalad vele.
 20. Menyecske tánc – éjfél után az ifjú pár visszatér, átöltözve – általában piros vagy bordó színt öltve, (ami a régi szokások szerint az „Új Asszony” ártatlanságának elvesztésére utal) kezdődik a menyecske tánc. Ez a menyasszonytánc másik változata, ami hasonlóképpen zajlik.
  Pénzszórás és söprés – bőség, gazdagság, háziasság és összetartás szimbóluma – Egyes családoknál hagyomány, a menyasszonytánc vagy a menyecsketáncot követően zajlik. A menyecske kezében a seprű, a vőlegényében a vödör és a lapát. A korábban összetört tányér darabjait kell összeseperniük közösen, miközben a násznép aprópénzt, esetenként kisebb címletű papírpénzt szór rájuk. Csakhogy nem olyan egyszerű összeszedni az aprót és a tányér darabkákat, mert közben folyamatosan szórják és még szét is rugdoshatják vendégek. Sok-sok vidám pillanatot hozhat a lakodalom hangulatába, és jó kihívás a párnak is
 21. Lufiposta – az esküvői vacsorát követően a lakodalmi mulatság kezdetekor zajlik. A vendégek héliummal töltött lufikra kötött (előre megcímzett) képeslapokat kapnak, amire ráírhatnak egy felajánlást, amivel segítenek később a párnak (pl.: mosogatás, bevásárlás, autómosás, stb.), illetve azt hogy kinél válthatják majd be. A lufikat mindenki egyszerre elengedi a szabadban. Az a képeslap, amely később célba ér, később be is váltható.
 22. Időkapszula – egy ládába össze kell gyűjteni az esküvő napjához kapcsolódó híreket, napilapokat, magazinokat, írjatok bele egymásnak egy titkos levelet, tegyetek bele egy bort abból az évből, kérjétek meg a násznépet, hogy az este folyamán írjanak a kihelyezett cédulákra jókívánságokat, tanácsokat a boldog házassághoz. Ha éjfélt ütött az óra, zárjátok le a ládát és semmisítsétek meg/dobjátok el a kulcsát. A kritikus 7. házassági évfordulótokon nyithatjátok ki.

További cikkek: NAGY lánybúcsú ötlet lista

LEGÉNYbúcsúra és LÁNYbúcsúra